Filmul DANTE CAFE (Moldova, 2018), regizat de Dumitru Grosei a câștigat Golden Screen Award, trofeul celei de a 13-a ediții a International Haiku Amateur Little Film Festival 2023 din orașul Kerala, India. Motivația juriului: ”Autorul folosește într-o manieră inovatoare montajul imaginii și mixajul de sunet, pentru a surprinde un eveniment simplu, filmat cu o cameră stabilă. Acest film evocă idei complexe despre viață și moarte, transpuse într-un mediu cinematografic.”

Tot în cadrul aceluiași festival, un alt film al regizorului Dumitru Grosei, SCRISOARE DE PE FRONTUL DE EST (Moldova-Germania, 2023), lansat anul acesta, a câștigat Runner Up Award, care este, de fapt, premiul 2. Motivația juriului pentru acest premiu: ”Deși ușor previzibil, acest film foarte bine realizat, experimentează cu pricepere diverse tehnici cinematografice pentru a oferi o experiență antrenantă și captivantă din punct de vedere vizual.” Menționăm că filmul SCRISOARE DE PE FRONTUL DE EST a mai fost selectat și la alte câteva festivaluri din SUA, Franța, Germania și Armenia.

Organizatorii explică denumirea festivalului – International Haiku Amateur Little Film (HALF) Festival, astfel:
”Termenul „Haiku” – înseamnă o formă foarte scurtă de poezie japoneză, folosită pentru a însemna orice formă scurtă de creativitate estetică. „Amator” desemnează un film a unui regizor, a cărui intenție principală în creație nu este câștigul financiar, ci creația în sine. Sensul de „amator” care implică ceva lipsit de calitate profesională nu se aplică în acest caz. „Little” reprezintă durata scurtă a filmului, care a fost specificată ca „nu mai mult de 5 minute din timpul total de proiecție, inclusiv cartoanele de la începutul și sfârșitul filmului. „Film” a reprezentat creația cinematografică în format video digital. „HALF” a reprezentat și durata prevăzută a filmului, care a fost de 5 minute sau „jumătate” din timpul unei bobine de film tradiționale, care este de 10 minute.
Nu există un consens oficial cu privire la durata unui scurtmetraj. În mod tradițional, industria filmului american a definit-o ca „mai scurtă decât două role”, ceea ce înseamnă mai puțin de 20 de minute, deoarece bobina de film tradițională are o lungime de 10 minute. Academia de Arte și Științe Cinematografice definește un scurtmetraj ca „un film original care are o durată de 40 de minute sau mai puțin, inclusiv toate creditele”. Baza de date de filme pe Internet trage linia la 45 de minute. Festivalul nostru a decis să încurajeze filmele foarte scurte și a decis că un „film foarte scurt” ar trebui să aibă o durată mai mică de 5 minute.
Juriul festivalului este format din personalități eminente din domeniul filmului. În timpul festivalului, membrii juriului, realizatorii de film și publicul interacționează. Experiența dobândită în urma celor treisprezece ediții a International Haiku Amateur Little Film Festival, organizate cu succes, începând cu anul 2011 și până în anul 2023, a dovedit că decizia luată cu mai mult de un deceniu în urmă, a fost corectă. ”

Posterul filmului DANTE CAFE
Posterul filmului SCRISOARE DE PE FRONTUL DE EST

Leave a Comment