2007, 121 min.
Regie: Cristian Mungiu
Scenariu: Cristian Mungiu
Imagine: Oleg Mutu
Montaj: Dana Bunescu
Distribuţie: Anamaria Marinca, Luiza Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Luminiţa Gheorghiu
Proiecție: Vineri, 22 septembrie, ora 18.00, Cineplex-Loteanu, în prezenţa regizorului Cristian Mungiu

Festivaluri: Cannes – Palme d`Or şi Premiul FIPRESCI
Gale: Academia Europeană de Film – Premiul pentru cel mai bun film şi Premiul pentru cea mai bună regie, Nominalizare la Globurile de Aur

Sinopsis:
Otilia și Găbiță împart aceeași cameră dintr-un cămin studențesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraș din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea și Găbiță se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiță este însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.

Regizorul Cristian Mungiu

“Mă străduiesc prin milioanele de interviuri pe care le dau după fiecare film să semnalizez că eu nu fac filme despre România, chiar dacă ele se petrec acolo. Bineînțeles că eu setez povestea într-un loc unde știu toate detaliile raporturilor interumane și a conotațiilor sociale, însă încerc întotdeauna să extrapolez și să discut despre condiția noastră umană, despre caracterul nostru intrinsec, ca ființe umane, și despre starea lumii de astăzi. Ce e neplăcut este că acest caracter al nostru nu arată grozav, când îi pui oglinda în față, însă cred că asta e misiunea cinema-ului – să spună lucruri în mod răspicat și să respecte ambiguitatea și complexitatea realului”, Cristian Mungiu, interviu pentru Films in Frame.

Leave a Comment