2022, 126 min.
Regie: Cristian Mungiu
Scenariu: Cristian Mungiu
Imagine: Tudor Panduru
Montaj: Mircea Olteanu
Distribuţie: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Rácz Endre
Proiecție: Joi, 21 septembrie, ora 19.00, Cineplex-Loteanu, în prezenţa regizorului Cristian Mungiu

Festivaluri: Cannes, Palic – Cel mai bun film, Chicago

Sinopsis:
În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care este nerăbdător să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

Regizorul Cristian Mungiu

Cristian Mungiu s-a născut la Iaşi, pe 27 aprilie 1968. După ce a studiat literatura engleză la Universitatea din Iaşi, a lucrat ca profesor şi jurnalist pentru presa scrisă, radio şi televiziune. A urmat apoi Academia de Film și Teatru din București, pe care a absolvit-o în 1998, și a realizat o serie de scurtmetraje. Primul său lungmetraj, “Occident”, a avut premiera în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes în 2002. În 2007, al doilea film al său, “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, a primit Palme d’Or la Festivalul de la Cannes. Este singurul lungmetraj românesc care a obţinut această distincţie. Filmul a avut parte de aprecierile criticii și a câștigat mai multe trofee internaționale, inclusiv premiile Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor. Cristian Mungiu s-a întors la Cannes în 2009, ca scenarist, producător şi co-regizor cu filmul colectiv “Amintiri din Epoca de Aur” și ca scenarist şi regizor în 2012 cu “După dealuri”, dublu premiat – pentru Cel mai bun scenariu și Cea mai bună actriță (Cosmina Stratan şi Cristina Flutur). A fost membru al juriului condus de Steven Spielberg la cea de-a 66-a ediție a Festivalului de la Cannes (2013). “Bacalaureat” – al cincilea film prezentat pe Croazetă – a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor în 2016. În 2022, Cristian Mungiu a revenit în Competiţia de la Cannes, cu “R.M.N.” El este de asemenea producător, distribuitor, dar şi iniţiatorul a două festivaluri, Les Films de Cannes à Bucarest şi American Independent Film Festival.

“Mă străduiesc prin milioanele de interviuri pe care le dau după fiecare film să semnalizez că eu nu fac filme despre România, chiar dacă ele se petrec acolo. Bineînțeles că eu setez povestea într-un loc unde știu toate detaliile raporturilor interumane și a conotațiilor sociale, însă încerc întotdeauna să extrapolez și să discut despre condiția noastră umană, despre caracterul nostru intrinsec, ca ființe umane, și despre starea lumii de astăzi. Ce e neplăcut este că acest caracter al nostru nu arată grozav, când îi pui oglinda în față, însă cred că asta e misiunea cinema-ului – să spună lucruri în mod răspicat și să respecte ambiguitatea și complexitatea realului”, Cristian Mungiu, interviu pentru Films in Frame.

Leave a Comment