FOCUS CĂTĂLIN MITULESCU
HEIDI
2019, 96 min.
Regie: Cătălin Mitulescu
Scenariu: Cătălin Mitulescu, Radu Aldulescu
Imagine: Marius Panduru
Distribuție: Gheorghe Visu, Cătălina Mihai, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Maria Popistașu

Festivaluri: Sarajevo

Proiecție online pe www.zfrmd.ro
Joi, 22 octombrie, ora 19:00
Proiecție urmată de un Q&A cu regizorul Cătălin Mitulescu

Sinopsis:
Agentul principal Mihai Vișoiu (Gheorghe Visu), aflat în pragul pensionării, primește misiunea să caute, în zona pe care o știe de o viață, două fete care trebuie să depună mărturie într-un proces ce implică traficul de persoane și crima organizată. Una din ele este de negăsit, însă Heidi (Cătălina Mihai), o moldoveancă de la munte, îi cade în mână destul de repede. Greul începe abia atunci când „Nea Mișu” trebuie să-și depășească toate limitele ca s-o convingă să colaboreze.
………………………………………..
Prima jumătate a filmului este un fascinant tur de forță regizoral, una din cele mai bune bucăți de cinema românesc din 2019. Camera îl urmărește de aproape pe protagonist în peregrinările sale, cu mașina, între secția sordidă de poliție (cu dulapuri vechi de fier și pereți reci), un restaurant-motel sau o rulotă de la marginea șoselei unde se adăpostec prostituate, străzile unui cartier sărac unde locuiește, înconjurat de un gard improvizat de tablă, un interlop cu familia sa, șaormerii și baruri, piețe, străzi lăturalnice unde pot apărea oricând băieții răi. Este o lume de periferie, surprinsă pe timp de iarnă, de multe ori seara sau în diminețile reci, de aici și atmosfera permanent cenușie, noroiasă – decorul ideal pentru o moralitate laxă, de suspiciune, de complicitate, în care binele și răul se amestecă până la indistincție. Puținele informații pe care, ca spectatori, le primim desprea lumea în care lucrează protagonistul și decupajul alert, cu tăieturi de montaj deseori bruște și care nu lasă loc de lungimi inutile în secvențe, dau un sentiment de nesiguranță, de încordare, de tensiune. Iar în tot acest timp, personajul mai curând taciturn și blazat al lui Gheorghe Visu începe să capete relief psihologic și emoțional, pe măsură ce se apropie de Heidi. Din nou o poveste de atracție neașteptată, ca în filme, tema predilectă a lui Cătălin Mitulescu și principalul motor narativ.

Născut în 1972 la București, Cătălin Mitulescu a absolvit regia de film la Academia de Teatru și Film (ATF) „I. L. Caragiale”. După 2000, a devenit unul dintre reprezentanții Noului Cinema Românesc descoperiți și consacrați de Cannes. În 2004, în etapa de coagulare a Noului Val, el câștiga Palme d’Or pentru scurtmetraj cu „Trafic”.
Și pentru că festivalul de pe Croazetă își cultivă favoriții, debutul în lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, a avut în 2006 premiera mondială în secțiunea Un Certain Regard, unde Dorotheea Petre a primit premiul pentru cea mai bună actriță.
Era unul din cele câteva filme românești ale momentului în care regizorii nou-apăruți se întorceau la trecutul comunist – la anii de dinainte de `90 și la Revoluție, perioadă în care erau adolescenți.
În „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, realismul reconstituirii istorice se îmbina inspirat cu momente de fantezie dată de perspectiva protagonistului copil. Și apăreau principalele două teme care definesc până în prezent filmografia lui Cătălin Mitulescu: viața trăită la periferie (în acel caz era vorba nu doar de marginea unui oraș, ci inclusiv de periferia României comuniste, de unde nu se putea evada spre libertate decât cu riscul vieții) și o atipică poveste de iubire (la care s-ar putea adăuga și dorința de a pleca în străinătate).
A urmat, peste cinci ani, „Loverboy”, care a fost de asemenea selectat în Un Certain Regard la Cannes în 2011. Un film inspirat din realitățile dure și persistente ale României (traficul de femei), trecute însă prin filtrul ficțional al lui Cătălin Mitulescu – un amestec de romantism, de melodramă și de fascinație pentru precaritatea existenței.
Peste alți cinci ani, în 2016, regizorul a revenit cu „Dincolo de calea ferată”, despre criza prin care trece un cuplu, jucat de Alexandru Potocean și Ada Condeescu. A fost pentru prima dată când Cătălin Mitulescu nu a ajuns la Cannes, filmul fiind inclus în competiția de la Karlovy Vary.
În cadrul ZFR vor putea fi văzute „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Loverboy” și „Heidi”, fiecare proiecție fiind urmată de o discuție cu Cătălin Mitulescu.

Regizorul Cătălin Mitulescu în centru, împreună cu actorii principali din ”Heidi”

Leave a Comment