Laboratorul de dramaturgie cinematografică LitFilm, organizat de ALTERNATIVE CINEMA, cu susținerea financiară a CNC Moldova, care și-a propus scopul de a dezvolta și diversifica baza dramaturgică a filmului național, prin valorificarea și adaptarea operelor din literatura națională, a ajuns la final. Pe 9 mai, la Mediacor, a avut loc festivitatea de prezentare a celor 9 scenarii dezvoltate în cadrul Laboratorului și premierea celor mai bune 2 scenarii.
Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a 9 luni și a constat din scrierea scenariilor de lungmetraj după opere literare autohtone, cu scopul de a forma viitori scenariști dar și de a valorifica subiecte dramaturgice extrase din realitățile Republicii Moldova. Laboratorul a întrunit scriitori și cineaști locali, a implicat studenți de la artă și jurnalism din Moldova, iar împreună cu mentorii internaționali, operele au fost lansate în partea practică a procesului de scriere a unui scenariu, adică, adaptarea propriu-zisă a scrierilor selectate.
LitFilm este bazat preponderent pe cunoștințe și practici aplicative, croit pe necesitățile participanților, ca un modul teoretic unde s-au învățat componentele de bază ale scenariului de film, urmat apoi de modulele practice și seminare, după modelul unui writing room, unde participanții sub mentoratul unor experți avansați în domeniu, Marian Crișan (regizor, scenarist și producător) și Ana Agopian (scenarist și conferențiar universitar UNATC), lucrează la elaborarea unor draft-uri de scenarii cinematografice. Important este să menționăm schimbul cross-sectorial al celor două arte – filmul și literatura, precum și diversificarea și dezvoltarea capacităților creative în ambele domenii. Iar în final, crearea unei bănci de scenarii (baze de date) profesioniste și de calitate, menite să contribuie substanțial la dezvoltarea industriei cinematografice moldovenești, atât pe plan național, cât mai ales pe plan internațional.

Managerul proiectului Dumitru Grosei, alături de mentorii LitFilm: Ana Agopian și Marian Crișan.

În cadrul unei atmosfere de mare interes din partea unui public format, în mare parte din cineaști (regizori și producători), cei 10 participanți la proiect, au expus rezultatele procesului în care au fost implicați, prezentându-și fiecare propriul scenariu de lungmetraj, relatând succint cum a fost experiența de lucru și răspunzând la întrebări. Publicul, format din producători, regizori și alți profesioniști din domeniul cinematografic, dar și entuziaști ai filmului și artei, s-a dovedit receptiv, scenariile au plăcut și au creat impact. În sală au fost prezenți câțiva dintre autorii romanelor selectate pentru acest proiect, Claudia Partole, Lilia Calancea și Iulian Ciocan.

Din cele 9 scenarii, 2 au fost desemnate câștigătoare de juriul delegat de către organizatori:
Laura Georgescu-Baron – producător și profesorul universitar UNATC
Mirona Radu – regizor, producător și director artistic al Festivalului de Film Internațional Film O’Clock
Mihai Mănescu – producător și scenarist.

Juriul LitFilm: Mirona Radu, Laura Georgescu-Baron și Mihai Mănescu

Câștigătorii au fost următorii:
Premiul I, în valoare de 30 000 lei, a fost acordat scenariului ”Iar dimineața vor veni rușii”, scris de Serge Zănoagă și Mihai Avram ca și co-scenarist, adaptarea romanului omonim de Iulian Ciocan.
Motivația juriului: „Este cu adevărat o surpriză, plină de vână, auto-ironie și umor. Redarea vizuală a momentului judecății este remarcabilă, oferind o experiență de-a dreptul insolită în lumea cinematografiei. Acest scenariu nu numai că poate încânta publicul național și internațional, dar poate atrage și atenția exigențelor juriilor competiționale prin originalitatea sa și capacitatea de a surprinde și de a provoca totodată reflecții profunde”.
Premiul II, în valoare de 20 000 lei, a fost acordat scenariului ”Bulboana”, scris de Sergiu Terente, adaptarea romanului ”Adâncuri Incolore”, de Alexandru Popescu.
Motivația juriului: „Un scenariu de horror/thriller moldovenesc, pe o structură narativă bine definită, cu personaje complexe, bine descrise, ce promite să devină un film cu adevărat important, îmbinând cu măiestrie suspansul cu mesajul și emoția. Este foarte bine scris, cu dialoguri vii și atmosferă”.

Scenariștii câștigători Sergiu Terente, Mihai Avram, Serge Zănoagă, alături de autorul romanului IAR DIMINEAȚA VOR VENI RUȘII, Iulian Ciocan și juriul LitFilm.

Toți cei interesați de aceste scenarii (regizori și producători), sunt invitați să contacteze organizatorii, la adresa office.litfilm@gmail.com, pentru o eventuală producție de film, pentru a vă putea asigura legătura cu autorii scenariilor, precum și pentru alte informații utile.

Puteți accesa catalogul cu mai multă informație despre fiecare scenariu în parte mai jos.

Pentru descărcare și vizualizare pe ecran complet, APĂSAȚI AICI:

Lista completă a scenariilor elaborate în cadrul primei ediții a laboratorului LitFilm:

  1. BULBOANA, scenariu de Sergiu Terente (adaptarea romanului ADÂNCURI INCOLORE de Alexandru Popescu);
  2. NOAPTEA ȚAPULUI, scenariu de Iulian Fruntașu (adaptarea povestirii CINE BATE NOAPTEA ÎN GEAM de Iulian Fruntașu);
  3. TAINA PORȚILOR ZĂVORÂTE, scenariu de Pavel Păduraru (adaptarea romanului DEMASCAREA SAU TAINA PORȚILOR ZĂVORÂTE de Gherasim Păduraru);
  4. ROLUL VIEȚII, scenariu de Mădălina Grosu (adaptarea romanului TOTENTANZ SAU VIAȚA UNEI NOPȚI, de Claudia Partole);
  5. REZERVA, scenariu de Dumitru Crudu (adaptarea nuvelei MOARTEA LUI DORU, de Dumitru Crudu);
  6. ALIONUȘKA, scenariu de Victoria Vasilache (adaptarea romanului ALIONUȘKA de Lilia Calancea);
  7. CRED (ministerial), scenariu de Liliana Botnariuc, co-scenarist Paula Erizanu (adaptarea
    romanului ARD PĂDURILE de Paula Erizanu);
  8. IAR DIMINEAȚA VOR VENI RUȘII, scenariu de Serge Zănoagă, co-scenarist Mihai Avram (adaptarea romanului IAR DIMINEAȚA VOR VENI RUȘII, de Iulian Ciocan);
  9. LAGĂR 33, scenariu de Mihai Avram, co-scenarist Serge Zănoagă (adaptarea romanului LAGĂRUL 33, de Lilia Bicec).

Partenerii evenimentului:
Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova – sprijin financiar
Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu
Mediacor
Symbol Media
Vinăria AlterEgo

Mai multe fotografii de la evenimentul de prezentare și premiere:

« de 2 »

Leave a Comment