Filmul documentar CĂLĂRAȘI – UN ȚINUT LA POARTA RAIULUI, în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat Marele Premiu ”Cel mai bun film etnografic” la Festivalul Internațional de Film Etnografic din Zlatna 2018. În competiția filmelor, au fost înscrise 722 de producții din 85 de țări. Juriul ediției a VI-a a fost format din mari personalități ale cinematografiei românești: prof. Copel Moscu (președintele juriului), prof. Grigore Gonța, actrița Eugenia Maci, dar și mai tinerii Cristi Toporan, regizor și director artistic Digi24, și Evelina Cîmpean, director FIFE Zlatna.

Acest film, cu durata de 52 de minute, este produs în 2018 de SYMBOL MEDIA (Moldova), co-produs de ALTERNATIVE CINEMA (Moldova) și HI-FI PRODUCTION (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.
Filmul este la al doilea festival și la al doilea succes consecutiv, fiind premiat pentru prima dată, ca cel mai bun film pe tema „Etnoecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic TO SAVE AND PRESERVE 2018, din Rusia.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) a avut loc în orașul Zlatna, județul Alba, România, în perioada 10-12 august 2018. Festivalul este dedicat filmelor care au un caracter etnografic și își propune să promoveze cultura și tradițiile naționale. FIFE – singurul festival de film etnografic din România, are rolul de a descoperi noi talente și promovează schimbul de valori culturale cu alte țări. Festivalul este deschis tuturor creatorilor de film care doresc să contribuie la construirea patrimoniului cultural național sau internațional.

Sinopsis: 
Călărașul este un ținut deosebit. Chiar dacă întreaga Moldovă este o așezare pitorească și foarte frumoasă, Călărașul se deosebește prin faptul că se află în centrul pădurilor, a Codrilor. Această așezare bogată, are și prioritățile sale specifice: de istorie, cultură, spiritualitate, etnografie, agricultură, meșteșuguri și îndeletniciri, dar și de folosire a Codrilor ca mijloc de apărare. Datorită Codrilor, ținutul Călărașilor a putut să reziste de-a lungul timpului tuturor năvălirilor barbare. Călărașul – este așezat în regiunea unei cruci mari basarabene, formată din patru sfinte mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula. Dacă luăm harta Basarabiei, vedem această mare cruce a acestor patru așezări.

Official Trailer:

Fotografii din film și making-of:
[envira-gallery id=”5417″]

Leave a Comment