MALMKROG
2020, 200 min.
Regie: Cristi Puiu
Scenariu: Cristi Puiu
Imagine: Tudor Panduru
Distribuţie: Agathe Bosch, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Ugo Broussot, Marina Palii, István Téglás
Proiecţie: Vineri, 8 octombrie, ora 17:00, la cinematograful ODEON, în prezenţa actriţei Marina Palii
Festivaluri: Berlin – Premiul de regie (secţiune Encounters), New York, Sao Paolo
Sinopsis:
E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Sunt cinci la număr, și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Olga, cea mai tânară dintre ei, se ocupă cu editarea de cărți religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soția generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politican în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă. Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familii Apafi – bătrân, orb și obligat să stea la pat din pricina unei paralizii – se află sub îngrijirea unei sore medicale. Imediat după micul-dejun, cei cinci se întorc la obişnuita lor partidă de whist și la veșnicile discuții, care îi sunt asociate în mod tradițional. De-această dată, însă, controversa pe care o stârnește titulatura de „armată întru-Hristos” nu pare să conducă la un consens oarecare, ba dimpotrivă, ia proporții, se ramifică, deschizând noi și noi teme, continuându-se în timpul prânzului și intrând în impas la ora ceaiului. Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului. E sfârșit de decembrie, și un demon neștiut pare a fi pus stăpânire pe lume.
………………………………………………………………..
Cu un scenariu inspirat din „Trei conversaţii cu privire la război, progres şi sfârşitul istoriei”, scriere de la sfârşitului secolului al XIX-lea a filosofului rus Vladimir Soloviov, „Malmkrog” este probabil cel mai solicitant film al lui Cristi Puiu. Atât prin durata sa de 3 ore şi 20 de minute, cât şi prin abundenţa de dialoguri, rostite în cea mai mare parte în franceză, şi de idei pe care le vehiculează. Un film intimidant, dar în acelaşi timp şi extrem de stimulant.
Cristi Puiu a debutat în 2001 cu „Marfa și banii”, care a avut premiera în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes şi care a dat startul neoficial al Noului Val din cinematografia română. În 2004 a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Berlin, cu „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”. În 2005 a obţinut trofeul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, cu „Moartea domnului Lăzărescu”. În aceeaşi secţiune a Cannes-ului a participat în 2010 cu „Aurora”, iar 2014 a avut un scurtmetraj inclus în filmul colectiv internațional „Podurile din Sarajevo”, prezentat într-o proiecție specială. Cu „Sieranevada” (2016) a fost inclus pentru prima dată în Competiţia Festivalului de la Cannes. Cel mai recent film al său, „Malmkrog”, a câştigat în 2020 premiul de regie într-o nouă secţiune a Festivalului de la Berlin, Encounters.