În perioada 28 – 31 octombrie a avut loc cel de al patrulea modul al laboratorului LitFilm, care s-a desfășurat în incinta Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu, în sălile Campusului Competențelor. Participanții scenariști au lucrat timp de 4 zile cu mentorii Marian Crișan și Ana Agopian, atât în ședințe comune, cât și în sesiuni individuale, pentru fiecare scenariu în parte. În cadrul acestui modul al Laboratorului, s-au discutat sinopsisurile scrise, ca temă pentru acasă dela modulele anterioare, apoi s-a trecut la următoarea etapă de lucru: scrierea treatmentului pentru un scenariu de lungmetraj.
Participanții au avut parte și de un curs teoretic, comun, cu tema Motorul Narativ vs. Motorul Tematic, în cadrul căruia s-a discutat despre cum se generează dinamica poveștii și cum se generează semnificațiile. Ca și studiu de caz, a fost folosit scenariul unui film, devenit clasic, ”A trăi” (Ikiru), regizat de celebrul Akira Kurosawa și scris de către Shinobu Hashimoto, Hideo Ogufli şi Akira Kurosawa.
Amintim că cei doi mentori ai Laboratorului LitFilm, sunt experți cu renume internațional:
– Marian Crișan – (născut în 1976 la Salonta, Bihor, România) este un regizor și scenarist român. În anul 1999 a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Regie. A devenit cunoscut publicului prin scurt metrajul Megatron, film care a obținut în anul 2008 Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. A regizat videoclipuri, inclusiv pentru vedete autohtone, printre care și Oana Zăvoranu. Debutul în lungmetraj și l-a făcut cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno, precum și Premiul Juriului Ecumenic și Premiul Federației Internaționale a Societăților de Film. În 2015 a ecranizat nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici, cu titlul Orizont (adaptare liberă), selectat la Tallinn Black Nights Film Festival și la alte festivaluri importante.
– Ana Agopian – a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC) și European College of Liberal Arts (ECLA), Berlin. Din 2018 este Doctor în Filologie în cadrul Universității București. Ana a semnat, alături de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, mai multe scenarii de scurt și mediu metraj (printre care Bună Cristina! Pa Cristina!, Captivi de Crăciun, Să mori de dragoste rănită, Skugos) și trei lung metraje – Love Building (2013), Alt Love Building (2014) și Breaking News (2017). Cel mai recent lung metraj semnat de Ana, Breaking News, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary (Competiție Oficială) și a fost recompensat cu o Mențiune Specială a Juriului pentru actrița Voica Oltean. Scurtmetrajul E.T a fost aici reprezintă debutul ei în regia de film. În calitate de scenarist a colaborat, de asemenea, cu Media Pro Pictures și HBO România. Este membru fondator al Asociației Culturale Control N, fiind implicată activ în proiectele organizației. În prezent susține cursuri și workshop-uri de scenaristică (pentru amatori și profesioniști deopotrivă). Din 2009 predă scenaristică în cadrul UNATC, iar în prezent este conferențiar universitar.
Menționăm că lucrările Laboratorului au demarat pe data de 2 august, într-un format online: primul modul, în perioada 2-3 august și al doilea în perioada 30 august – 1 septembrie. La început, participanții și mentorii au făcut cunoștință mai îndeaproape unii cu alții. Apoi mentorii au făcut o introducere depre regulile și elementele de bază pentru scrierea unui scenariu, personajele de film, scrierea unui sinopsis pentru un film de lung metraj. Ulterior mentorii Ana Agopian și Marian Crișan, i-au familiarizat pe participanți cu noțiunile despre ecranizare/adaptare a unei opere literare într-un scenariu de film. În cadrul acestor două module, ca și temă pentru acasă, participanții au avut de vizionat și câteva filme celebre, adaptate după opere literare, care au fost discutate mai târziu cu mentorii individual. De asemenea, mentorii au ținut și cursurile teoretice cu temele: Ecranizare vs Adaptare, Adaptare Liberă și Timpul Cinematografic.
Al treilea modul a avut loc fizic, o reședință la Chișinău, în perioada 21 – 24 septembrie, unde a fost susținut un curs teoretic comun, cu tema: De la sinopsis la treatment. În cadrul acestui curs, s-au discutat noțiunile de bază ale unui treatment și un studiu de caz, privind adaptarea operei a lui Liviu Rebreanu ”Pădurea Spânzuraților”, într-un film artistic, regizat de către Liviu Ciulei și scris de Titus Popovici. Participanții au avut posibilitatea să vizioneze filmul pe un ecran mare, la Cineplex ”Loteanu” în cadrul evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a IX-a. În cadrul aceluiași modul, a mai avut loc și un masterclass susținut de regizorul și scenaristul filmului ”Capra cu trei iezi” – Victor Canache, care a făcut o adaptare liberă, modernă, a poveștii omonime, de Ion Creangă, într-un film horror de succes. Și acest film, participanții au avut ocazia să-l vadă, la fel, pe un ecran mare, la Cineplex Loteanu, în cadrul evenimentului ZFR IX, eveniment ce s-a desfășurat în paralel cu lucrările Modulului 3 al Laboratorului LitFilm.
Următorul modul, cel de al cincilea, este dedicat completării studiului dramaturgiei cinematografice, de către participanți și îl va avea ca invitat pe scenaristul, producătorul și lectorul universitar în cadrul Universității Hyperion din București, doctor în scenaristică Mihai Mănescu. Modulul 5 se va desfășura la Chișinău, în perioada 22-25 noiembrie, unde Mihai Mănescu va ține un curs de trei zile, cu tema: Călătoria eroului: structura mitică în scenariul de film. Menționăm că Mihai Mănescu este scenaristul și producătorul filmului ”Copacul Dorințelor: Amintiri din Copilărie”, o adaptare modernă a poveștii lui Ion Creangă, ce s-a constituit într-un film de succes pentru copii.
Laboratorul de dramaturgie cinematografică LitFilm, pentru adaptarea unor operare literare în scenarii de film este organizat de către ALTERNATIVE CINEMA, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu, Biblioteca Națională și Symbol Media.