Cunoscutul regizor Cristian Mungiu va fi invitatul special al ediţiei a noua a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 21 şi 24 septembrie la Cinematograful Cineplex-Loteanu.

Evenimentul va fi deschis cu proiecţia în premieră în Republica Moldova a celui mai recent film realizat de Cristian Mungiu, “R.M.N.” (2022). ZFR îi dedică celebrului cineast secţiunea Focus din acest an, care va mai cuprinde “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), singurul lungmetraj românesc laureat cu prestigiosul premiu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, precum şi filmul său de debut, “Occident” (2002), care a avut de asemenea premiera pe Croazetă, în secţiunea Quinzaine des réalisateurs.

Toate proiecţiile şi evenimentele din cadrul ZFR vor fi cu intrare liberă.

Regizorul Cristian Mungiu

Prezentat în premieră mondială în competiţia ediţiei de anul trecut a Festivalului de la Cannes, “R.M.N.”, care face parte şi din secţiunea Filme noi a ZFR, spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care este nerăbdător să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea mult timp doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile ies la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.

Imagine din filmul R.M.N.

“4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, cel mai cunoscut film al lui Cristian Mungiu, le are în prim-plan pe Otilia și Găbiță, două studente care împart aceeași cameră de cămin. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraș din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea și Găbiță se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiță este însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.

Imagine din filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”

“Occident” împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași săptămână, cu personaje ale căror trasee în viaţă se întretaie, se suprapun şi se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. Luci și logodnica lui, Sorina, sunt scoși afară din apartament și se trezesc în stradă. Tânăra decide atunci că e timpul să meargă la mormântul tatălui ei și să ceară un “semn”. O sticlă îi lovește în cap și ajung la un spital, ajutați de Jerome. Francezul devine astfel speranța Sorinei de a scăpa de sărăcie. Un alt fir urmărește povestea unei tinere și a mamei ei, care îi caută un soț. Italianul pe care îl găsesc are, la rândul lui, mai multe lucruri de ascuns.

Imagine din filmul ”Occident”

Cristian Mungiu va sta de vorbă cu publicul de la Chişinău după proiecţiile cu “R.M.N” şi “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Născut la Iaşi în 1968, cu rădăcini basarabene, Cristian Mungiu a studiat mai întâi literatura engleză şi a lucrat ca profesor şi jurnalist. A urmat apoi Academia de Film și Teatru și Film din București, pe care a absolvit-o în 1998, devenind ulterior unul dintre creatorii principali ai Noului Val din cinematografia română de după 2000. Este regizor, scenarist, producător, distribuitor, precum şi iniţiatorul a două festivaluri, Les Films de Cannes à Bucarest şi American Independent Film Festival. Este considerat unul dintre cei mai importanţi cineaşti din România şi Europa.

Mai multe informaţii despre Focusul Cristian Mungiu pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

Producţiile din celelalte secţiuni ale festivalului – Filme noi, Retro, Filme studenţeşti, Filme pentru copii, precum şi evenimentele speciale vor fi anunţate în curând.

În acest an, Zilele Filmului Românesc vor merge și în alte şapte oraşe din Republica Moldova: Hânceşti (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie – 1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecţia de la Chişinău.

Posterul oficial al ZFR IX

ZFR este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

Parteneri: DACIN SARA, Arhiva Națională de Film Română, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Castel Mimi.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, casa de modă Raquette,

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, TV8, Tezaur TV, Moldova.org, Ziarul de Gardă , Ziarul Național, Realitatea / RLive, Agro TV, Unimedia, Dance FM, Ea.md, Deschide.md, Radio Chișinău, Radio Noroc.

Leave a Comment