Zilele Filmului Românesc la Chișinău continuă parteneriatul cu UNATC şi AMTAP, prin proiectarea mai multor scurtmetraje studenţeşti de arhivă, digitalizate recent într-un ambiţios proiect intitulat „Arhiva activă”.

Proiectul „Arhiva activă” a fost început de UNATC „I.L.Caragiale” București în anul 2020, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființare. Programul cuprinde, până la acest moment, 15 filme scurte din perioada 1966-1971, realizate de prima generație de studenți la Regie și la Operatorie după o pauză de un deceniu (*în afara celor 15 filme, în selecţia ZFR au fost adăugate alte două titluri, nemasterizate încă – „Arta apărării individuale”, de Ovidiu Bose Paştină, şi „Cineverite”, de Laurenţiu Damian).

Veți recunoaște actori deveniți faimoși (Toma Caragiu, Mitică Popescu, Cornel Coman, Ilarion Ciobanu) și veți putea admira câteva dintre primele filme ale unor cineaști ce aveau să confirme ulterior (Radu Gabrea, Ada Pistiner, Felicia Cernăianu, Iosif Demian, Timotei Ursu, Vivi Drăgan Vasile, Dan Pița, Mircea Veroiu, Nicolae Mărgineanu), dar și ale unor studenți promițători, care aveau să fie mai puțin marcanți în viitor pentru cinematografia din România (Ștefan Traian Roman, Andrei Vidrașcu sau Tudor Eliad).

Cel mai incitant aspect al acestui prim program de filme digitalizate și subtitrate în limba engleză e diversitatea de formule și de tematici abordate de tinerii studenți de la acel moment și descoperirea unor talente imense care, din motive ce merită cercetate în viitor, s-au îndreptat ulterior spre alte direcții profesionale. De multe ori, văzând aceste filme fantastice, te întrebi cum ar fi arătat cinematografia din România dacă toți protagoniștii programului ar fi reușit să continue să profeseze, cu dezinvoltura exprimată de primele lor încercări.

Echipa proiectului:
Andrei Rus – curatorul programului de filme și autorul textelor de prezentare
Alex Sterian – coordonatorul proiectului de digitalizare
Ana Szel – documentare
Nelu Bain – transpunere / masterizare sunet
Mircea Crivoi – colorizare
Vivi Drăgan Vasile – consultant colorizare
Silvia Constantin – tratare / verificare negative
Adriana Soare – verificare și pregătire copii standard pentru vizionare
Valentin Berneagă – proiecționist
Dan Bobe – filmare digitală a proiecțiilor
Anca Tăbleț – traduceri în limba engleză
Oana Băilă – elaborare screenere și subtitrare
Maria Drăghici – grafica materialelor vizuale
Abis Studio – scanări negative
Doru Nițescu, Andrei Rus și Vlad Ioachimescu – interviuri cu realizatorii
Proiectul a fost finanțat în cadrul unui program FDI pentru internaționalizarea UNATC, coordonat de prorectorul Alex Sterian și a funcționat în completarea unui alt program FDI, coordonat de Anca Ioniță.

ARHIVA ACTIVĂ (I)
(1968-1980) (120 min.)
Proiecţie: Vineri, 8 octombrie, ora 10.00, AMTAP, blocul I.

Cercul (1968, 10 min.)

Regie: Mircea Veroiu

Mai mulți bărbați provenind din medii și având profesii diferite se pregătesc, în tăcere și separat, de o misterioasă întâlnire, care se va produce la înălțime, pe o clădire înaltă, precum în thrillerele polițiste americane. Nu e clară relația lor, nici de ce ajung să se dueleze spectaculos prin Bucureștiul (ce pare) interbelic, dar e cât se poate de serioasă încleștarea.

O după-amiază obişnuită (1968, 12 min.)

Regie: Dan Piţa

Un tânăr ceferist, interpretat de Florin Zamfirescu, se pregătește pentru o întâlnire, într-o umilă cameră de hotel, cu o fată pe care nu o vedem niciodată, pentru că nu mai ajunge.

Viaţa în roz (1969, 17 min.)

Regie: Dan Piţa

Filmat exclusiv în exterioare, fără dialoguri, „Viața în roz” prezintă o misterioasă urmărire dintre doi băieți tineri și arătoși. Nu e clară motivația lor, nici tipul de relație pe care o au, nici dacă se cunoșteau sau nu dinainte. Însă e cert că există o fascinație între ei, sau, cel puțin, că filmul trimite, în diverse feluri, la o posibilă atracție, chiar de natură erotică, între cei doi.

Warf (1970, 10 min.)

Regie: Mircea Daneliuc

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai mulți tineri capturează un soldat german pe acoperișul clădirii pe care o apără și unde, cel mai probabil, locuiesc. Unul din ei rămâne pentru un timp mai îndelungat în aceeași cameră cu bărbatul, păzindu-l sub amenințarea puștii. Relația care se creează între ei, în ciuda barierei de limbă, e curmată brusc de acțiunea unei alte puști, acționând din afara camerei.

ARHIVA ACTIVĂ (II)
(1968-1980) (120 min.)
Proiecţie: Sâmbătă, 9 octombrie, ora 10:00, AMTAP, blocul I.

Ritmuri (1970, 5 min.)

Regie: Andrei Vidraşcu

Unul din foarte rarele filme abstracte românești, „Ritmuri” prezintă obiecte concrete care se descompun în tot felul de culori, de forme și de substanțe cu poftă de dans.

Negostina (1968, 13 min.)

Regie: Nicolae Opriţescu

Frumoasa Negostina pune pe foc inimile a doi băieți, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Piscicultura (1968, 10 min.)

Regie: Tudor Eliad

O comedie care pornește de la un gag simplu, dar cu valențe sociale („s-a băgat pește la Leonida!”) , explorând cu fantezie potențialul auto-ironic și suprarealist al unei stări de fapt.

Vânătoarea (1968, 11 min.)

Regie: Timotei Ursu

Un bărbat urmărit, din greșeală, de o bandă misterioasă, revizitează, în fugă, momente și persoane importante ale vieții sale de până la acel moment.

Leave a Comment