Cuvânt înainte la ediția II a evenimentului Zilele Filmului Românesc la Chișinău, de IONUȚ MAREȘ, critic de film, membru al echipei de organizatori ZFR II.

DE LA MARILE FESTIVALURI, LA CHIȘINĂU

zfr-logoA doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău propune şapte dintre cele mai provocatoare şi de succes producţii românești ale ultimului an, la care se adaugă proiecţia unui clasic incontestabil, discuţii cu regizori şi actori şi două masterclass-uri care au toate premisele să devină evenimente de neuitat.
În primul rând, filmele noi. Şapte la număr, toate trecute prin mari festivaluri și în bună măsură semnificative pentru cinematografia momentului, şi asta pentru că autorii lor reprezintă mai multe etape din ceea ce este numit Noul Cinema Românesc (NCR).
Considerat de critică cel mai important autor al Noului Val, Cristi Puiu îşi va prezenta la Chişinău cel mai recent film, extrem de aşteptatul „Sieranevada”, inclus în Competiţia din acest an a Festivalului de la Cannes şi propus să reprezinte România la Oscar. Regizorul va participa la o discuţie cu spectatorii după proiecţie şi va susţine de asemenea un masterclass. Producătoarea Anca Puiu va împărtăși la rândul său publicului din experiența sa profesională în cadrul unui seminar despre producția de film.
După succesul de festival, de critică şi de public cu „Aferim!” în 2015, Radu Jude revine, după doar un an, cu un nou lungmetraj, radicalul şi inclasabilul „Inimi cicatrizate”, inspirat din scrierile lui M. Blecher. Câştigător al Premiului Special al Juriului la Locarno, „Inimi cicatrizate” va fi proiectat în cadrul galei de închidere a ediţiei din acest an a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, în prezenţa tânărului actor din rolul principal, Lucian Teodor Rus, aflat la debut.
Publicul va putea de asemenea să vadă noua realizare a lui Cătălin Mitulescu, atipicul „Dincolo de calea ferată”, selectat în Competiţie la Karlovy Vary, unde a primit un trofeu special. Dar şi „Ilegitim”, inconfortabilul film independent cu care Adrian Sitaru a câştigat la începutul anului un premiu în secţiunea Forum a Berlinalei.
Nu lipsesc nici debuturile. Regizat de Catrinel Dănăiaţă, „Dublu” este o încercare stilistică uşor diferită de realismul Noului Cinema. Inclus în 2015 în Competiţia Festivalului de la Sarajevo, „Acasă la tata” este o dramedie puternică realizată de Andrei Cohn, care va fi prezent la proiecţie, alături de interpretul din rolul principal, Alexandru Papadopol, unul dintre actorii emblematici ai Noului Val.
Nu este uitată, bineînţeles, nici cinematografia română de altădată. De altfel, vrem să facem o tradiţie din omagierea unor filme-cult, pe care să le punem într-un dialog viu cu operele prezentului, într-un efort de sincronizare artistică. Prin urmare, spectatorii vor putea vedea unul dintre cele mai mari filme româneşti, clasicul „La Moara cu noroc” (1955), regizat de Victor Iliu.
„La Moara cu noroc” va fi prezentat în tandem cu noul film al regizorului Marian Crişan, thrillerul „Orizont”, care se inspiră deopotrivă din nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici şi din pelicula lui Victor Iliu. La discuţiile cu publicul de după proiecţia „Orizont” vor lua parte regizorul Marian Crişan şi actorul din rolul principal, András Hatházi.
După cum vedeţi – un adevărat ospăţ cinematografic. Haideţi la film!

Leave a Comment