Asociația ALTERNATIVE CINEMA – a organizat și concursul participanților scenariști pentru cea de a II-a ediție a Laboratorului LitFIlm.
S-au înscris în concurs peste 20 de candidați și în urma studiului CV-urilor, precum și după interviurile individuale cu fiecare candidat în parte, au fost selectați cei 8 participanți, pentru ediția II:
1. Veaceslav Cebotari
2. Nicolae Negară
3. Olga Ciobanu
4. Iunona Zuza
5. Artur Cojocaru
6. Eugenia Ciochină
7. Mădălina Gabură
8. Daniela Miron

LitFilm – este o Școală Alternativă de scenaristică, bazată preponderent pe cunoștințe și practici aplicative, croit pe necesitățile participanților. La început modulele teoretice, unde se vor învăța componentele de bază ale scenariului de film, urmat apoi de modulele practice și seminare, după modelul unui writing room. În cadrul acestora, participanții îndrumați de către mentorii Marian Crișan (regizor, scenarist, producător) și Ana Agopian (scenarist, profesor universitar UNATC), lucrează la elaborarea unor draft-uri de scenarii cinematografice. Important este să menționăm și schimbul cross-sectorial al celor două arte – filmul și literatura, precum și diversificarea, și dezvoltarea capacităților creative în ambele domenii. Iar ca și scop final, crearea unei bănci de scenarii (baze de date) profesioniste și de calitate, menite să contribuie substanțial la dezvoltarea industriei cinematografice moldovenești, atât pe plan național, cât și pe plan internațional.
Anul acesta am mai introdus în curiculă și un curs de studiere a programului profesionist de scriere a scenariilor Final Draft, folosit pe larg în industria cinematografică internațională. Cursul va fi susținut de Grigore Bechet, regizor și scenarist, absolvent al facultății de film din cadrul Columbia University (New York, SUA), bun cunoscător al potențialului acestui program.
Cursurile de dramaturgie cinematografică vor culmina cu 8 scenarii de lungmetraj, la sfârșitul lunii octombrie, când vor fi prezentate public, în cadrul celei de a XI-a ediții a ZFR Chișinău. Toate scenariile vor fi promovate pentru a deveni producții și co-producții cinematografice. De asemenea vom încerca să includem proiectul LitFilm și în cadrul altor platforme de pitching de dincolo de Prut, cum ar fi: Les Filme de Cannes a Bucharest, TIFF ș.a.

Laboratorul de Dramaturgie Cinematografică LitFilm este organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Municipală ”B.P. Hașdeu”.

Leave a Comment